Mystiek



In de zevende hemel

In de zevende hemel

Een onderwijzer in Rwanda verdient 30.000 Rwandese francs per maand. Bij de huidige koers van de euro is dat ongeveer 55 euro. Toch krijgt deze meester of juf aan het eind van de maand geen 55 euro in zijn/haar handje maar 27,50 euro. De andere helft is de verplichte bijdrage aan de partij die het regime vormt.

Met dat geld financiert de partij de verkiezingscampagne die natuurlijk alles is behalve een campagne. Iedereen wordt geacht bij te dragen aan de geregisseerde herverkiezing van de koning die geen koning wil zijn. Zelfs armlastige studenten, die nog geen nagel hebben om aan hun achterste te krabben, worden gemaand geld te geven. Het argument dat ze dat geld niet hebben wordt simpel terzijde geschoven: dan ga je dat maar lenen. En als je het geleend hebt, dan zorgt de partij ervoor dat je een baantje krijgt en dan kun je het snel terugbetalen.

Weigering levert het ergste dreigement op dat er vandaag de dag in Rwanda bestaat: je bent dan aanhanger van Kayumba, de voormalige bloedsbroeder van de koning die geen koning wil zijn.

Over Kayumba gesproken: de voormalige tweelingbroeder en vertrouweling van de koning die geen koning wil zijn is onderwerp van een hoog oplopende diplomatieke ruzie tussen Zuid Afrika en Rwanda.

Na de moordaanslag – mislukt – arresteerde Zuid Afrika een aantal verdachten, onder wie twee Rwandezen. Het recherche onderzoek breidde zich al snel uit en leidde vervolgens tot de huiszoeking bij een Rwandese zakenman, woonachtig in Zuid Afrika.

Kennelijk werd de koning die geen koning wil zijn boven op zijn heuveltoen wat zenuwachtig. Want hij verordoneerde aan zijn naaste medewerkers dat alles gedaan moest worden om dat onderzoek in Zuid Afrika te stoppen.

De minister van buitenlandse zaken, en voormalig chef van de bijna vermoorde generaal, schopte daarop deze week een diplomatiek schandaaltje. Ze riep de Zuidafrikaanse ambassadeur op het matje en verklaarde dat het onderzoek ” onprofessioneel” was.

Onprofessioneel in Rwanda betekent: het is niet politiek. En om dat te onderstrepen heet zo’n onderzoek dan vervolgens “niet politiek” – het kost voor buitenstaanders altijd wat moeite om de gedachtengang van de heuvelbewoners te volgen. Een politiek onderzoek, dat dus niet-politiek heet te zijn- is het volgende: na de geslaagde moord op de Rwandese journalist die een onderzoek deed naar de mislukte moordaanslag op Kayumba, arresteerde Rwanda twee verdachten. Case closed. Niemand, buiten de geheime dienst, weet wat er met die twee verdachten is gebeurd maar dat ze iets met de moord te doen zouden hebben is weinig geloofwaardig. Maar in Rwanda heet dat ” professioneel”, want politiek dat dus in heuvelbegrippen niet-politiek is.

Het is te hopen dat Zuid Afrika nog even doorgaat met haar onprofessionele onderzoek, zodat de waarheid komt waar die hoort. Dat betekent in ieder geval niet de Franse slag … die niet voor niets in Zuid Afrika hun Waterloo vonden.

Veel belangrijker: hoe meer Kayumba zwart wordt gemaakt en het onderzoek naar zijn moordaanslag verdoezeld wordt, hoe sneller hij tot een held wordt. Zo gaat dat in de mystiek en een koning die geen koning wil zijn moet zijn klassieken kennen.




Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:






Overview