ZelfkastijdingOp deze plaats stond tot vandaag een andere blog. Het was op een andere datum gedateerd maar had betrekking op de speech die de koning vandaag zou uitspreken.

Het was een parodie maar misschien dat het ironische gehalte menigeen wat te ver ging, want de parodie werd serieus genomen. Als een parodie serieus is, is het geen parodie meer, maar een lege huls.

Het is als het uitleggen van een mop. Na de uitleg valt er weinig te lachen en rest alleen: “Ooooo, ja…hmmmm.”
Dus toen mij duidelijk werd dat de parodie het verkeerde pad op ging, besloot ik tot het uiterste wat van een journalist gevraagd kan worden. Of eigenlijk niet gevraagd kan worden. Namelijk zelfcensuur. Wat gelijk staat aan zelfkastijding in dit geval.

Weg met de parodie, omdat het risico bestaat dat de entourage van de koning – hoe slinkend in omvang en belang ook – die vreselijke emmer van terminologie zou gebruiken, of al gebruikt. U kent ze wel, die veel gebezigde begrippen van divisionist, genocidair, terrorist enzovoorts enzovoorts. Of dat juist de andere kant ermee op de loop gaat en het ten eigen nutte gebruikt, misbruikt. Laat mij dat bespaard blijven, behalve als ze als parodie bedoeld zijn. Maar dat laatste vrees ik niet. Ik vrees eigenlijk niet zoveel, behalve een verschil in humor en daarover valt nu eenmaal niet te twisten. Of wel, maar dat leidt tot niets.

Excuses voor het ongemak. Tot zover deze dienstmededeling.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview