Geen nieuws



Ik had vandaag een verhaaltje willen schrijven over de roos van de natie, die nu ergens staat te verwelken. Maar het nieuws was sneller dan ik – bijna niet voor te stellen maar toch is het zo. Het verhaaltje had dan gepubliceerd kunnen worden op een plek waardig aan zijn status. Het heeft niet zo mogen zijn en dus… plaatsen we het hier.

Diplomatieke breuk
Rwanda- Duitsland

Rwanda heeft de diplomatieke betrekking met Duitsland verbroken na de arrestatie van Rose Kabuye, de chef protocol van president Paul Kagame. De Duitse ambassadeur in Kigali, Christian Clages, heeft tot morgen de tijd om het land te verlaten en de Rwandese ambassadeur in Duitsland is ‘voor consultatie’ teruggeroepen.

Daarmee is de diplomatieke crisis tussen de twee landen tot een dieptepunt gekomen. Kabuye (47), al decennia vertrouweling van Kagame, werd zondag op de luchthaven van Frankfurt aangehouden op basis van een arrestatiebevel van de Franse onderzoeksrechter Jean Louis Bruguière.
Volgens dat bevel worden Kabuye en acht andere hooggeplaatste Rwandezen , onder wie Kagame, verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op 6 april 1994 op het vliegtuig van Juvenal Habyarimana, de Hutu-president die daarbij omkwam. Daags daarop begon de genocide die aan 900.000 merendeels Tutsi’s het leven kostte. Het arrestatiebevel van november 2006 leidde toen al tot een diplomatieke breuk tussen Frankrijk en Rwanda die tot op de dag van vandaag voortduurt.
President Kagame bracht gisteren een bezoek aan Kabuye, die in bijzondere bewaring opgesloten zit in de vrouwengevangenis van Frankfurt. Volgens Radio Rwanda heeft Kagame geconstateerd dat zijn vertrouweling het goed maakt.

Gistermiddag werden op last van de Rwandese regering niet gewerkt en werd iedereen gemaand om te demonstreren tegen de arrestatie van Kabuye en in het bijzonder tegen de rol van Frankrijk daarin. In talloze steden gingen duizenden mensen de straat op, in Kigali gebeurde dat zelfs voor de tweede achtereenvolgende keer, na de protesten van maandag waarbij ondermeer de Duitse ambassade werd belaagd. Duitsland heeft een historische band met Rwanda: het was tussen 1890 en 1916 de eerste koloniale macht. Er bestaat ook nu nog een hechte jumelage met de deelstaat Rheinland-Pfalz, die voor tientallen miljoenen ontwikkelingsgeld in Rwanda heeft geïnvesteerd.

De Afrikaanse Unie gaf een verklaring uit waarin geprotesteerd werd tegen de juridische aanpak en waarin de vraag werd gesteld of de Europese Unie er soms een eigen manier van berechting van Afrikanen op nahoudt.

De Rwandese justitie maakte gisteren bekend dat er tegen 23 Fransen n een arrestatieprocedure op stapel staat. Het gaat om militairen en politici die ervan worden verdacht voor en tijdens de genocide actief te hebben meegewerkt aan de kant van de Hutu-regering. Onder de verdachten, die ‘ deelname aan de genocide’ in het vooruitzicht wordt gesteld, zijn de overleden president Francois Mitterand, de voormalige premier Edouard Balludur, diens toenmalige rechterhand en latere premier Dominique de Villepin en de minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe.

Een Franse rechtbank sprak gisteren de Franse schrijver Pierre Pean vrij van een aanklacht van racisme. Pean had in zijn boek Noires Fureurs, Blancs Menteurs, handelend over de bewuste vliegtuigaanslag, geschreven dat Tutsi’s een cultuur van leugens in stand hielden. De Franse anti-racismebeweging SOS-Racisme en de Rwandese belangenvereniging voor overlevenden van de genocide Ibuka dienden daarop een aanklacht in. De rechter wees die echter af, omdat de beschuldigingen niet tegen een etnische groep bedoeld zouden zijn. De twee organisaties gaan in beroep.




Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:






Overview