KerstavondDit is de morgen na de avond van gisteren. En gisteravond was het Kerstavond. Kerstavond, beste mensen in donker December Nederland, is in Rwanda geen devoot stilzwijgen voorafgaande aan een gang naar de Nachtmis – voor velen de enige keer per jaar dat een kerk van binnen wordt bezocht – en na afloop een simpel worstenbroodje met een glaaske wien.

Nee, Kerstavond is in Rwanda schransen, dansen, sjansen en drank. In willekeurige volgorde. Er wordt een hoop voedsel in huis gehaald + drank + muziek + veel vrienden en wat daaraan vast zit.

Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..

Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..

Hier ten huizen waren zo’n vijftig mensen, waarvan de helft kroost en de andere helft familie (van Jacqueline en dus ook een beetje van mij), vrienden van familie en vrienden van vrienden van familie. Maar ook de bankemployés waarmee Jacqueline (en dus ik) financieel veel te maken hebben, en een taxichauffeur en het personeel van de lokale busmaatschappij. Voortkomend uit de warme contacten van het afgelopen jaar en met het oog op nog warmere en vaak noodzakelijke contacten komend jaar. Wie volgend jaar een plek in een overvolle bus wil, nodig het personeel op Kerstavond uit. Wie geen zin/tijd heeft om in de rij te staan bij een bankloket: zelfde verhaal.

Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..

Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..

Vervolgens was er een d.j. met volledige apparaat uitgerust – Alphonse de kok sloofde zich van ‘s morgens vroeg tot de volgende morgen vroeg uit in een keuken, weigerde zelf te eten (“Apres travaille”- waar dus maar geen einde aan kwam, aan dat werk dus).

En maar schransen en drinken tot dat er genoeg alcohol en voer in de lijven zat om te dansen, te dansen, te sjansen en te dansen. Vandaar dat er in de maand september zoveel babies worden geboren (Jacqueline, broer Clement, zus Clementine, Sandrine, Pauline en zo kan ik nog wel even doorgaan….). Negen maanden voor de langzame rekenaars…

Tegen drie uur viel bij mij de man met de hamer, Jacqueline kwam drie uur later nadat met de hele staf nog eerst het huis weer in min of meer oude luister is hersteld.

Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..

Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..Kerstavond Rwanda Butare, tijdstip ../..

Vandaag is Eerste Kerstdag en na de ervaringen van Kerstavond zal een ieder begrijpen dat er vooral veel geslapen, geslapen, geslapen en nog wat geslapen wordt. Tweede Kerstdag? Tja, dat bestaat eigenlijk niet echt. Of echt niet. Welterusten.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview