Aardbeving vernielt onze creche!De slaapzaal waar de kinderen lagen te slapen op het moment van de ramp.

De slaapzaal waar de kinderen lagen te slapen op het moment van de ramp.

Op woensdag 22 april heeft een aardbeving de crèche van onze vrouwenvereniging in Kamazuru vernield. Op het moment dat de voorgevel van het pand instortte, lagen de 45 kinderen te slapen. Door alert optreden van de leiding konden alle kinderen worden geëvacueerd. Er zijn dan ook geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Maar de schade is enorm, de crèche ligt als gevolg daarvan stil. De stichting Maastricht Rwanda heeft onmiddellijk een eerste noodhulpbedrag van €2000,= overgemaakt. De vrouwenvereniging zelf heeft €1000,= geïnvesteerd. Als stichting hebben we nog €3000,= nodig om de crèche weer op te bouwen en zo snel mogelijk te laten functioneren. Helpt u mee?

Wat is er gebeurd? Er heeft zich enkele dagen voor de ramp een aardbeving voorgedaan rond Gitarama waar Kamazuru is gelegen. Direct daarop is het dagenlang aan een stuk door gaan regenen. De voorgevel van de creche was door de aardbeving vermoedelijk los gekomen van de dakconstructie, de dagenlange regen haalde de fundering onderuit en de gehele rechterkant van de muur stortte in. Zoals gemeld lagen er op het moment van de ramp kinderen te slapen. Door alert optreden van de leiding zijn die net op tijd uit de slaapzaal geëvacueerd. Ook de bedden zijn gered.
De schade is enorm: het nog resterende stuk muur moet worden gesloopt om verdere ellende te voorkomen; het dak moet opnieuw belegd worden met pannen.

De slaapzaal waar de kinderen lagen te slapen op het moment van de ramp.De vernielde voorgevel van de creche!

De slaapzaal waar de kinderen lagen te slapen op het moment van de ramp.De vernielde voorgevel van de creche!

Los van de materiële schade is ook de immateriële ellende enorm: de creche ligt stil, wat betekent dat 45 kinderen nu weer door hun moeders moeten worden opgevangen, die daardoor niet kunnen gaan werken. Er kunnen geen schoolmaaltijden worden verstrekt aan 110 kinderen van de lagere school. Het naaiatelier functioneert niet meer want is ook getroffen.
De vrouwen zijn onmiddellijk begonnen met herstelwerk: het slopen van de restanten van de ruïne, het graven van een geul voor een nieuwe fundering, waarvoor inmiddels ook al materiaal is gevonden. Het naaiatelier zal provisorisch elders worden ondergebracht om weer te kunnen draaien. De crèche kan helaas niet draaien, zolang het gebouw niet is hersteld.

De kosten voor herbouw bedragen €6000,=. Daarvan hebben de vrouwen zich onmiddellijk bereid getoond zelf €1000,= beschikbaar te stellen in de vorm van aanschaf materialen (stenen) en meewerken aan de wederopbouw. Dat bedrag is in Rwandese begrippen een enorm kapitaal.. Inmiddels is er al €2000,= overgemaakt door de stichting Maastricht-Rwanda.

Er resteert dus €3000,=. Dat bedrag kan door u allen worden opgebracht. Wij vragen u om eenmalig minimaal 30 euro over te boeken op onze rekening 15.75.843 onder vermelding van: ‘Aardbeving- hulp’. Met uw hulp kan de creche weer snel draaien.

Deze creche is bijzonder voor heel Rwanda: het is een landelijk voorbeeldproject. De vrouwen hebben hem zelf gebouwd en zorgen nu zelf voor de exploitatie. In Rwanda zijn alleen crèches voor rijkere kinderen. Maar deze creche is juist voor kinderen van armere gezinnen. Vanwege het unieke karakter van deze creche heeft de minister al een bezoek gebracht en de nationale televisie zond een reportage uit. De vrouwen in Kamazuru hebben er veel eer in gelegd en ook voor gekregen. Wij kunnen er vanuit Maastricht voor zorgen dat de creche snel weer in volle glorie draait!

Bij voorbaat veel dank voor uw medewerking!
Comments

MargotMaandag 04 Mei - 08:50 

Hallo Jeroen,

natuurlijk wil ik meehelpen de crche weer op te bouwen. Ik zal deze week geld overmaken. Ik vond het leuk dat ik je een avondje gesproken heb aan het Koningsplein, het is er jammer genoeg niet meer van gekomen om je in Kijkduin op te zoeken. Veel succes de komende tijd en wellicht zie ik je in augustus weer in Rwanda.

Groeten, Margot
Your comment


ANTI-SPAM:


Overview