Camera bewaking



Sinterklaas in Kigali.

Sinterklaas in Kigali.

Sinds een maand of drie is Kigali verrijkt met camera bewaking. Een land dat mee wil doen met de rest van de wereld, kan niet zonder. De installatie van de camera’s was aanvankelijk een nogal ondoorzichtig proces. Wekenlang liepen Koreanen (Zuid)met meetapparatuur over de belangrijkste boulevard van de stad, Boulevard Umuganda. Iedereen tastte in het duister wat die met rieten Chinese punthoeden getooide heren nu eigenlijk aan het doen waren. Maar na maanden van voorbereiding verschenen er opeens een aantal hijskranen en graafmachines. Op drie centrale punten in de stad werden meters hoge camera’s geplaatst.

Zelfs een ongeoefend oog begrijpt onmiddellijk waarom de camera’s juist op die plekken staan: ze bewaken de ingang van het presidentiële werkpaleis in Kaciyru. Eentje aan de ene kant van de boulevard, daar waar de Amerikaanse ambassade (bijna buurman van de eerste meneer) staat, eentje aan de andere kant, daar waar de Nederlandse ambassade staat en eentje pal voor de ingang.
Nu kan er niets meer mis gaan. Een tijdje geleden was dat wel het geval en werd een poging gedaan de eerste meneer van de weg af te schieten, recht voor het ministerie van Defensie nog wel (dat een getrouwe maar kleine kopie is van het Pentagon en daarom ook zo heet) en pal bij de Nederlandse ambassade. Het ging niet door, dat schieten, omdat er tijdig werd gewaarschuwd: de tam tam gaat hier nogal snel. Iedereen was daarna op de hoogte van dit voorval, maar toen ik het tussen neus en lippen door vertelde aan de diplomaten in de NL diplomatieke vertegenwoordiging keek men mij aan of ze het in Keulen hoorden donderen. Terwijl dat dus bijna het geval was geweest, maar dan op 100 meter afstand.

Goed, die camera’s moeten dit soort onheil vastleggen. Nuttig, maar tot hoever? Vraag 1: zijn die camera’s wel verbonden met een monitor ergens in de stad? Ik vermoed van wel want ik heb die Koreanen ook bezig gezien bij de ingang van het nationale hoofdkwartier van de politie. Nu maar hopen dat de kabels goed zijn aangesloten. Vraag 2: wat gebeurt er met die beelden? Stel, dienstdoende agent ziet verdachte auto en slaat alarm. Eenmaal ter plekke aangekomen is de auto verdwenen. Gelukkig had de wakkere diender een nummerbord genoteerd. Maar wat moet je in een land waar kentekenregistratie niet gekoppeld is aan adressen, vanwege het ontbreken van dat laatste? Het best haalbare is het mobiele nummer dat bij het kenteken genoteerd staat, maar een slimme boef heeft dat na registratie natuurlijk allang weer veranderd.

Wat ik ermee wil zeggen is dat Westerse snufjes, ook al komen ze uit Korea, niet altijd en overal even effectief werken zoals ze op de Markt van Maastricht misschien zouden functioneren.
Vroeger heetten die projecten ‘Witte olifanten’: met veel geld tot stand gekomen ontwikkelingsprojecten die in omvang, aard en middel hun doel volstrekt voorbij schoten.
Recent is er in Nederland een discussie ontstaan over een proefschrift van een wetenschapper die de ontwikkelingshulp (weer eens) ter discussie stelt. De wetenschapper promoveerde op de Universiteit Twente en de Universiteit Wageningen vond het wetenschappelijk gehalte maar niets. Ik ken dat proefschrift niet van binnen, maar ik constateer wel dat Wageningen zich op verder niet geheel duidelijke gronden een primaat op het gebied van ontwikkelingssamenwerking studies toedicht en daarin past dus niet dat een Universiteit Twente zich ook op dat terrein moet gaan bewegen.

En de tweede constatering is dat er geen enkele sector is die zulke lange tenen heeft als die van de ontwikkelingswerkers. Onder het mom van “wij doen goed” wordt elke kritiek onmiddellijk als een aanval gezien die niet past en niet hoort en niet mag. Lange tenen heet zoiets, maar ook daar heeft de ontwikkelingsector een antwoord op: “Niemand wordt zoveel geëvalueerd en bekritiseerd als wij.”
Er is niet alleen heel veel reden om ontwikkelingswerkers te bekritiseren en te evalueren, maar als dat dan gebeurt, dan hoeft de uitkomst toch niet per definitie positief te zijn? Integendeel kan ik bijna zeggen na 15 jaar ervaring in Afrika en met een vliegtuiglading vol aan voorbeelden en bewijsmateriaal. Kom, laat ik daar eens wat blogjes aan wijden de komende tijd, oké?
Tot ietsje later dan en alvast een prettige jaarwisseling.




Comments

Stop De DiefVrijdag 22 Januari - 12:09 

Nice blog! Thanks for sharing. It's really great that we can keep an eye on our family and business from anywhere in the world through the use of the Internet.


Stop De DiefVrijdag 22 Januari - 12:09 

Leuke blog! Bedankt voor het delen. Het is echt geweldig dat we in de gaten kunnen houden bij onze familie en het bedrijfsleven van overal in de wereld via het gebruik van de internetverbinding.




Your comment


ANTI-SPAM:






Overview