De Franse slagOude tijden… En o ja, wie het integrale rapport van Bruguiere wil inzien, stuurt een mailtje en ik stuur het per kerende post. Zodat we weten waar we over praten.

Oude tijden… En o ja, wie het integrale rapport van Bruguiere wil inzien, stuurt een mailtje en ik stuur het per kerende post. Zodat we weten waar we over praten.

In vroegere dagen hadden Henk Spaan en Harry Vermeegen een radioprogramma dat afsloot met een column over de meest vieze kwestie van de afgelopen week. En de laatste woorden van die column waren steevast: “Vuilnisman!!! Kan deze zak ook mee?”

Frankrijk heeft eind vorige week besloten om uitlevering te vragen van Kayumba, de genaraal die aan een moordaanslag ontkwam in Zuid Afrika. De kwestie is om meerdere redenen navrant en hypocriet – dat laatste is niet voor niets een Frans woord.

Ten eerste natuurlijk omdat Frankrijk sinds enige tijd een amoureuze relatie met het land der duizend heuvels aan het opbouwen is. Kouchner, de voormalige directeur van Artsen zonder Grenzen en tegenwoordig paladijn van Sarkozy, is innig verliefd op de koning die geen koning wil zijn. Dus toen hij hoorde dat de koning die geen koning wil zijn om uitlevering vroeg van Kayumba, diens voormalige bloedsbroeder, vroeg hij aan Sarkozy of hij dat ook mocht doen. Immers, Kayumba staat in een internationaal arrestatiebevel van Frankrijk.

Nu, Sarkozy vond dat geen probleem en dus vroeg Kouchner aan Zuid Afrika om de uitlevering van Kayuma.

Wat Kouchner, ietwat verblind door de liefde of als ex-arts zonder grens de weg al jaren kwijt, een beetje over het hoofd zag, was dat het bewuste arrestatiebevel niet alleen Kayumba noemt als een van de te zoeken en op te brengen personen. Nee, want dat arrestatiebevel is van de hand van de voormalige rechter Jean Louis Bruguiere, die de gehele top van de partij die het regime voert in het land van de koning die geen koning wil zijn op de lijst heeft gezet.

Misschien dat het korte termijn geheugen even moet worden opgefrist: onder hen zit ook mevrouw Rose Kabuye, de chef protocol van de koning die geen koning wil zijn. Zij werd in november 2008 opgepakt door Frankrijk, dat leidde tot een breuk in de diplomatieke relaties tussen Rwanda en Frankrijk en uiteindelijk tot een diplomatiek gedraai en gekonkel van de kant van Kouchner die erin slaagde om de Franse justitie te verzoeken mevrouw Kabuye weer vrij te laten.

Dus, voor wie het niet meer kan volgen – hetgeen door de Franse slagen van Kouchner geheel begrijpelijk is – Kabvuye mag sinds november 2009 weer vrij rond lopen, daarna werd de amoureuze relatie tussen Rwanda en Frankrijk hersteld en vervolgens wordt op basis van exact datzelfde arrestatiebevel van Bruguiere nu een internationaal arrestatiebevel tegen Kayumba uitgevaardigd.

Misschien dat Frankrijk ze niet allemaal meer op een rijtje heeft, want als ultieme consequentie van dit draaigedrag dient straks ook een arrestatiebevel te worden uitgevaardigd tegen al die andere 8 personen die in dat proces verbaal van Bruguiere staan. En wie staat er op nummer 1? Dat is de konining die geen koning wil zijn…!

Het Franse gedraai maakt misselijk en duizelig want tegelijkertijd is de Franse justitie, ook al weer op gezag van Sarkozy en Kouchner, een proces begonnen tegen de weduwe van de vermoorde president Habyarimana vanwege aanzetten tot genocide. Om om het beeld vooralsnog compleet te maken is er ook weer een nieuw justitieel onderzoek gestart naar wie nu precies dat vliegtuig waarin die president zat heeft neergehaald op 6 april 1994.

Het land van Montesquieu en Voltaire, het land dat de scheiding der machten zo niet heeft ontworpen dan toch wel heeft bevestigd, geraakt meer en meer een republiek waar rechters en recht de draad kwijt zijn omdat ministers aan hun stuurwiel zitten. Eigenlijk begint Frankrijk meer en meer te lijken op zo’n Afrikaans land waar het bestuur zoek is – een kolonie van haar eigen koloniale erfenis.

Maar ja dat begon natuurlijk al met het Franse elftal dat niet voor niets haar Frans Slag bij Waterloo vond in het land waar Kayumba asiel kreeg.

” Vuilnisman!!! Kan deze zak ook mee!!!!!” (Ramasseur!!! Vous oubliez un sac de poubelle!!!!”)
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview