Meneer de diplomaatOp de hoge hoge berg woonde een koning die geen koning wilde zijn, maar het wel was en bleef.

Op de hoge hoge berg woonde een koning die geen koning wilde zijn, maar het wel was en bleef.

Beste meneer de diplomaat.

Wij zijn een beetje van streek. Niet zozeer verrast, want eerlijk gezegd had ik van u geen echt kritisch, onafhankelijke en vooral deskundige visie verwacht op de gebeurtenissen en feiten in Rwanda. Uw kijk op de stand van zaken in Rwanda wordt bepaald door anderen, dat valt te begrijpen. U volgt de lijn zoals die op ministerieel is vastgelegd. Dat is ook logisch, daarvoor wordt u betaald, overigens van ons geld.

Maar u weet net als wij dat het zo simpel allemaal niet ligt. Want de kijk en politieke lijn en daarmee de missives van uw minister – op dit moment demissionair dus ook niet bepaald politiek gesterkt – worden voor een belangrijk deel ingegeven door informatie die van u afkomstig is. In zekere zin draagt u dus bij aan uw eigen en zijn standpunten en aan de lijn die elders wordt bepaald.

Van u mag derhalve verwacht worden dat u met kennis van zaken, politiek inzicht en vooral gevoel voor lokale verhoudingen rechercheert, observeert en vervolgens noteert alvorens dat allemaal memoreert aan uw minister elders op deze aardkloot.

In het licht daarvan kan dus allerminst onvermeld blijven dat in Rwanda de afgelopen maanden een klimaat van geweld, vervolging en onderdrukking is ontstaan, dat te herleiden valt tot de verkiezingen van komende maandag. En niets anders.

Een onthoofde politicus, vice president van de partij die bestaat uit mensen die de regerende partij hebben verlaten vanwege het autoritaire, dicatoriale klimaat aldaar.
 Een vermoorde journalist die wilde onderzoeken wie er achter de moordaanslag zat op de belangrijkste rivaal van de man die er op dit moment alles aan doet om koning te blijven terwijl hij dat niet wil zijn, maar zich wel zo gedraagt.

Een voormalig politiek vluchtelinge die al maanden vervolgd wordt om redenen die niet hard zijn, omdat de Rwandese justitie er het merkwaardige principe op na houdt om eerst iemand op te pakken en te vervolgen en dan pas het justitiele onderzoek te beginnen.

Een voorzitter van een andere politieke partij die werd opgepakt en vastzit “vanwege het aanzetten tot terrorisme’ terwijl dat aanzetten bestond uit niets meer dan het organiseren van een protestmars. Tientallen aanhangers van diezelfde partij en andere niet regerende partijen die in het gevang zitten alleen omdat ze lid zijn van niet regerende partijen.

Een journalist, ook al een politiek vluchteling maar dan van een ander Europees land, die ontvoerd wordt uit buurland Burundi en vervolgens moet terecht staan ” vanwege terroristische activiteiten’, die bestonden uit niets anders dan het organiseren van een politieke beweging.
 - Het verbieden van al die kranten en internetsites die niet de lijn en het geluid van de regering volgen, dat wil zeggen het geluid van His Masters Voice
 - het niet toelaten van al die partijen die niet de lijn en het geluid van de koning willen horen of geloven
 - enzovoorts enzovoorts.

Rwanda heeft een lange geschiedenis van geweld en conflict – en de voorbeelden van de afgelopen maanden zijn geen geisoleerde incidenten maar structureel omdat ze passen in een land met een cultuur van geweld, een volk dat geen weet heeft van oppositie (het woord bestaat niet eens in het kinyarwanda!). Rwandese leiders kennen geen overleg, geen compromis, geen onderhandelingen, geen gesprek en geen ongelijk. Ze vermorzelen iedereen die tegen hen is met woorden en daarna met machetes en granaten – tot ze uiteindelijk zelf vermorzeld worden en dan begint de cyclus gewoon weer opnieuw, neverending al meer dan 200 jaar en het einde is nog niet in zicht, helaas helaas.

Wij weten, meneer de diplomaat, dat u gecharmeerd bent van de ontwikkeling in Rwanda, dat deelt u met andere diplomaten. ‘Geen democratie maar het land is tenminste accountable’, sprak een Amerikaanse collega van u. ‘ Er is geen democratie maar wel ontwikkeling’ sprak een andere diplomaat. Niet alleen onjuist maar ook cynisch: er is geen accountability zonder democratie, er is geen ontwikkeling zonder democratie: sterker nog in Rwanda komt ontwikkeling ten goede aan slechts 20 procent van de bevolking, cijfers afkomstig van de Wereldbank. In het verleden maakten de Belgen dezelfde analyse: ze waren zo gecharmeerd van de capaciteiten van de koning en zijn achterban dat ze hen verheven tot leiders van het land. En we weten hoe dat heeft uitgepakt en hoe daarover later is geoordeeld, notabene zelfs door de huidige koning die geen koning wil zijn.

Meneer de diplomaat, de nakende herverkiezing van de koning leidt tot een destabilisatie van het land en daarmee de gehele regio. Niemand gelooft in eerlijke verkiezingen, in eerlijke kansen voor iedereen, iedereen weet dat iedereen moet stemmen voor de koning op straffe van uitbanning uit de samenleving, op termijn is dat een tijdbom.

Iedereen weet dat, behalve u, meneer de diplomaat. We zijn wat geschokt te lezen wat u aan persbureau Reuters toevertrouwde: ” “The electoral law has been adjusted for the better, thousands of volunteers have received training, instructions have been adjusted in line with EU observations. We trust that the conduct of the elections will be free and fair.”

Gelukkig was er ook al een reactie op dit onthutsende, verbijsterende commentaar: “Democracy is when people gathered in such a place to decide on their own what they want. This is the time for Rwandans to make their choice and whoever is not interested [cynical western world] may go and hang.” Van de koning die geen koning wil zijn.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview