Bommen en granatenMystieke bergen in een mystieke omgeving met een mystieke koning

Mystieke bergen in een mystieke omgeving met een mystieke koning

En toen gingen er gisteren in Butare twee bommen af. Een achter het postkantoor en de andere tussen campus richting Burundi, voor wie de weg een beetje kent in dit provinciestadje. Ik weet niet hoeveel gewonden en doden er zijn gevallen; de bommen explodeerden tegelijk en op klaarlichte dag en de klap was zo hevig, dat mensen in het centrum van de stad (op enkele honderden meters afstand dus) tegen de grond sloegen.

Ik meld het hier omdat het letterlijk en figuurlijk schokkend nieuws is. ik meld het ook omdat het nergens anders gemeld wordt. Zelfs inwoners van Kigali werden gisteren onwetend gehouden.

De Rwandese overheid – die recent het leger “in hoogste staat van paraatheid heeft gebracht” – heeft er alle belang bij aanslagen te debiliseren. Zo werd de granaataanslag afgelopen dinsdag in Kigali gedebunkt: er zouden slechts enkele gewonden zijn gevallen. Helaas liepen er nogal wat buitenlandse journalisten rond, gevolg van de verkiezing van de koning een dag eerder: die meldden dat het dodental op zes stond en dat er minstens 20 gewonden waren.

Wie zit hier achter? Tja, niet de man die door de ijverige politie van Rwanda onmiddellijk is aangehouden: hij was de Lee Oswald van Rwanda, hij mocht dader zijn omdat een slachtoffer moest worden gevonden.

Nee, wie er achter zit is iemand of iemanden die geld en middelen hebben om bommen en granaten te doen ontploffen op drukke plaatsen. In het drukste commercieel centrum van Kigali bijvoorbeeld, acfgelopen dinsdag. In Butare, waar de dag hiervoor de net herkozen koning had overlegd met de ook al net gekozen president van buurland Burundi over… de veiligheidssitiuatie in de regio. Soms grenst ironie aan gekte.

Wie er achter zit zijn de mensen die er op uit zijn om het land te destabiliseren, die er alle belang bij hebben de koning nog gekker te maken, nog meer paranoide. De koning die zich verzekerd heeft van een massale aanhang, afgedwongen zeker, maar gelegaliseerd door een heel diplomatencorps onder leiding van ons rood-wit-blauw, die al voor de verkiezingen hadden plaatsgevonden verklaarde dat die eerlijk en transparant hadden plaatsgevonden, over hem later meer.

Wie er achter zit, zijn mensen die de koning in een hoek drijven. Die het uitstekend vinden dat het leger “in hoogste staat van paraatheid is gebracht” omdat dat erop duidt dat de koning bang en boos is, zich nog repressiever gaat gedragen. En nog meer repressie leidt tot nog meer angst, bij zijn volk, bij hemzelf natuurlijk ook en tot nog meer tegenstanders. Repressie leidt uiteindelijk altijd tot het tegendeel wat er mee beoogd wordt: op den duur zijn er zoveel mensen rond de koning heen in het harnas gejaagd door repressie dat de aanhang van de ander automatisch groeit.

Die zit er achter – die ander.

Niet de andere etnie, de enkele naieveling die dat denkt zit op een dwaalspoor. Er vindt een afrekening plaats binnen de partij van de koning die tot erge dingen kan leiden.

Nog meer bommen en granaten in het vooruitzicht en wie zit erachter?
Comments

PeterDinsdag 17 Augustus - 13:00 

Beste Jeroen, ik volg je blog met grote belangstelling. Je journalistieke lef kan op mn aanhoudende bewondering rekenen.

Beste groeten,
Peter
Your comment


ANTI-SPAM:


Overview