Een oude koe van het CDA en onmachtig migratiebeleidIn een poging om de laatste CDA’ers te weerhouden de overstap te maken naar BBB of PVV, heeft deze christelijke (sic!) partij gemeend een oude koe uit de sloot te halen. In een even domme als desperate poging vluchtelingen niét voor Nederland te laten kiezen, wil; het CDA twee soorten verblijfsstatussen invoeren. Eén voor tijdelijk gebruik, het andere permanent. Oud-staatssecretaris vreemdelingenbeleid Job Cohen kreeg een deja- vu: hij had dat dubbele systeem namelijk in 2001 juist afgeschaft, omdat het tot een volstrekt overwerkte IND, opvang en rechterlijke macht leidt.

Over zo’n bewezen onwerkbaar luchtballonnetje gaan we het hier dus niet hebben.

Deze week werd de Tunesische oppositieleider Rached Ghanooucho veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Omdat hij de president een dictator had genoemd, nadat deze de oppositie, de vrije pers, het parlement en de rechterlijke macht had afgezet dan wel gemuilkorfd. De president houdt niet zo van de waarheid. Met deze meneer wil de Europese Unie, Italië én Nederland (sic) voorop, een deal sluiten om migranten terug te nemen. Opportunisme kent een grens. Namelijk als het cynisme wordt en ten koste gaat van mensenrechten en mensenlevens. Dat de zelfbenoemde neofascistische Italiaanse regering daar weinig gelegen aan laat liggen is niet verrassend. Dat democratische politici zoals Marc Rutte en Eric van der Burg daarin meegaan, is schrijnend en mensonterend.

Daar moeten we het over hebben.

Sinds een maand brandt het Afrikaanse land Sudan. Miljoenen mensen op de vlucht, honderden doden, duizenden gewonden. Oorzaak van de burgeroorlog is tweestrijd tussen de twee belangrijkste machthebbers, de president en de vicepresident. Toen ze nog samen één regering vormden, werd die financieel gesteund door de Europese Unie om migratie tegen te gaan. Dat geld werd door beide machthebbers gebruikt om wapens te kopen, waarmee nu een gruwelijke slachtpartij wordt bevochten. Bloedgeld van de Europese Unie.

Daar moeten we het over hebben.

NRC Handelsblad publiceerde afgelopen zaterdag een dubbele pagina over hoe Europa haar migratiebeleid uitvoert. Namelijk door het bouwen van hekken. Inmiddels bijna 2000 kilometer staal, beton, prikkeldraad en grachten. Niet dat het helpt, migranten zoeken wel andere wegen. Maar is dit het imago van een Europa dat staat voor het hoeden van mensenrechten? Is dit het Europa dat de vinger heft en aan geldkranen draait als elders in de wereld een dictator, zichzelf benoemde president of gelijksoortig zijn (altijd mannelijk helaas) onderdanen knevelt of ophangt?

Daar moeten we het over hebben.

Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, zal groeien naar een legermacht van 10.000 manschappen in 2027. Om migranten tegen te houden, bij voorkeur voordat ze de oversteek maken naar Europa. Dus in Libie, waar migranten een stille dood sterven in martelgevangenissen. In Tunesië (zie hierboven). In Soedan (zie hierboven). Frontex doet niet wat het zou kunnen en dus moeten doen: migranten in nood op zee te hulp schieten. Ook niet als de boten van Frontex dat volgens het eeuwenoude internationale zeerecht verplicht zijn te doen.

Daar moeten we het over hebben.

De Europese Unie, 550.000.000 inwoners groot, verdeeld over 27 landen, zelfverklaard voorhoedeloper als het gaat om mensenrechten, is niet in staat en politiek bij machte om jaarlijks nog geen 1 miljoen asielaanvragen fatsoenlijk, en dus gezamenlijk, te behandelen, van mensen die bewezen voor 80 procent oorlog en vervolging ontvluchten. Europa is niet in staat en politiek bij machte een menswaardig en fatsoenlijk migratiebeleid te maken. En wentelt de politieke onmacht en onwil af op de ruggen van de meest kwetsbaren onder ons: zij die huis en haard zijn ontvlucht en niets meer hebben om te leven en te hopen.

Daar moeten we het over hebben.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview