Waarom en wanneer begon ontmenselijking migranten?Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

Cruciale vraag. En dit beeld speelt daarin een belangrijke rol: Het is één van de duurste foto’s, in ieder geval dit jaar: de portrettering van de Italiaanse neofascistische premier Meloni naast de openlijk racistische Tunesische president Saied, demissionair premier Marc Rutte en Eurovoorzitter Ursula von der Leyden. Ze hebben zojuist een deal gesloten van ruim één miljard euro. Belangrijkste doel van de ‘Memorandum of Understanding’, zoals ze officieel heet is het tegenhouden van migranten door Tunesië.

Dat de Europese voorlieden uitgerekend Tunesië hebben uitgekozen is cynisch en blinde domheid. Want president Saied heeft kort daarvoor in woorden en daden de aanzet gegeven Afrikaanse migranten te gewelddadig vervolgen, letterlijk. Eén dag voor de deal met het zich ‘Team Europa’ noemende trio worden Afrikaanse migranten uitgeput en verhongerd gevonden in een bloedhete woestijn op de grens van Tunesië en Libie. Dat Meloni en Saied stralend voor zich uitkeken op de foto hoeft, gezien hun politieke ideeën, niet verbazen. Dat geldt wel voor liberaal (sic!) Rutte en christendemocraat (sic!) Von der Leyden. Waren die niet in woede ontstoken en hadden spoorslags het vliegtuig retour Den Haag/Brussel genomen als het Nederlanders of Duitsers betrof?

Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

De Tunesische deal heeft geen effect gehad, integendeel. Sinds ze in juni is beklonken, zijn nog nooit zoveel migranten de Middellandse Zee overgestoken: 30.000, tegenover nog geen tiende daarvan in het jaar daarvoor. Zonde van de één miljard belastinggeld die Rutte cs. zonder scrupules en democratische toetsing mochten uitgeven alsof het de pepernoten van Sinterklaas zijn.

Omdat het niet werkt reisde de voorzitter van het Europese parlement, Manfred Weber, naar Saied om deze om opheldering te vragen. Geconfronteerd met de beelden van de Afrikaanse doden in de Sahara antwoordde deze christendemocraat: “„Er zijn mensen die alleen maar moraliseren en zeggen dat we niet met Tunesië kunnen praten, dat ze geen partners voor ons zijn, omdat er enkele video’s uit de woestijn zijn of zoiets”

Had deze Beierse oud-consultant dat ook gezegd als het tientallen verhongerde Beierse dirnen en jungs betrof?

Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

In Griekse media worden migranten beschuldigd van het aansteken van de bosbranden die daar al maanden woeden en tot de grootste van de afgelopen decennia in Europa behoren. Er is geen enkel bewijs; wel zijn achttien migranten levend verbrand in de vuurzee, waarop het beeld is gemaakt, de toon gezet.

Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

In Belgie ontzegt de staatssecretaris voor vreemdelingen, Nicole de Moor (ook al christendemocraat, sic), alleenstaande mannelijke asielzoekers het wettelijk recht op opvang. Zou dat ook gelden als Belgen wel recht op een woning hebben, maar buiten worden gewezen?

Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

In Groot Brittannië verzit de regering de ene draconische maatregel na de andere om migranten te criminaliseren. Er was bij Brexit immers beloofd dat migratie zou stoppen. Nu dat niet gebeurt, krijgen de migranten de schuld, niet de aantoonbaar mislukte aanpak.

Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

Reddingsschepen van internationale organisaties die migranten uit de Middellandse Zee oppikken worden in Italië aan de ketting gelegd omdat ze mensenlevens redden. Door de Italiaanse regering dien in ruil de Libische kustwacht steunt met het mishandelen van migranten.

Waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?

De Nederlandse minister van Justitie, tevens lijsstrekker van de VVD, Dilan Yesilgöz, beweert op de televisie dat vluchtelingen misbruik maken van gezinshereniging. Dilan, zelf ooit naar Nederland gekomen op basis van gezinshereniging als dochter van een Turkse vluchteling, zegt onzin. Maar het beeld is gemaakt, de toon gezet. En dat is waar het haar om gaat.

Haar partijgenoot Eric van der Burg legt als staatssecretaris voor vreemdelingenzaken de ene na de andere gerechtelijke uitspraak in het voordeel van asielzoekers of vluchtelingen naast zich neer. Geen enkele Nederlands staatsburger kan zich dat veroorloven, maar als het over migranten spelen regels en wetten geen rol.

De lijst met voorbeelden is moeiteloos en eindeloos aan te vullen. Maar de kernvraag blijft: waarom en wanneer is de ontmenselijking van migranten begonnen?
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview