Horende doof, ziende blindDe Tweede Kamer schrapte op 8 juni van dit jaar de kortingen op Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet wilde 1.5 miljard per jaar overhevelen van Ontwikkelingssamenwerking naar asielopvang. Waarmee de armste mensen in de wereld, waar ontwikkelingssamenwerking voor bedoeld is, dus de opvang betalen van hen die armoede, geweld, oorlog en repressie ontvluchten.

Niks daarvan, zei de Kamer. En maakte de bezuiniging althans voor dit jaar ongedaan.

Een maand later viel het kabinet.

Het demissionaire kabinet dat toen over was, dat géén controversiële zaken mag behandelen, doet net of het horende doof en ziende blind is. De bezuinigingen staan doodleuk in de begroting om de groei van het aantal opvangplaatsen te betalen. Die groei is overigens berekend op cijfers die allang achterhaald zijn: van de nimmer onderbouwde verwachte 70.000 asielzoekers dit jaar zijn er anno nu nog geen 20.000 aangekomen. Net zoals vorig jaar, en dus geen groei.

En los daarvan: de Kamer heeft anders heeft besloten, het kabinet hoort te luisteren, zeker als het demissionair is.

Blijft het hierbij?

Nee.

Deze week presenteert Oxfam een onderzoek waaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van de miljarden euro’s van ontwikkelingssamenwerking niet terecht komt waarvoor het bedoeld is, namelijk armoedebestrijding. Het gaat naar de beruchte schimmige deals, grensbewaking en andere migratiebeperkende maatregelen, uit te voeren door de landen buiten Europa: Tunesie, Niger, Libie….

Europees geld, maar ook Nederlands geld. Zo kan de Nederlandse regering niet aantonen waarvoor 200 miljoen euro is besteed in Niger. Niet aan de armste mensen daar (dus bijna iedereen, Niger is het bijna-armste land van de wereld), wel aan migratie-aanpak.

Blijft het hierbij?

Nee.

Deze week verschijnt het boek van Hein de Haas: ‘Hoe migratie echt werkt.’ De Haas is de kenner bij uitstek van migratie met decennia aan degelijk, wetenschappelijk onderzoek op zijn naam. Het boek vers van de pers. Maar één conclusie deelde hij alvast met De Volkskrant: ‘Negen van de tien mensen uit Afrika komt legaal naar Europa.’ Via studenten en werkvisa, toeristenvisa.

Dat is goed nieuws, want het betekent dat al die miljarden die worden uitgegeven om migratie tegen te gaan dus weggegooid geld zijn. Dat die miljarden bovendien niet helpen om illegale migratie te voorkomen, blijkt uit de enorme toestroom van boten vol migranten de afgelopen maanden, met name uit Tunesie, juist ná het ondertekenen van een schimmige migratiedeal, door zichzelf verklaard maar niet bestaan ‘Team Europa’ (Von der Leyden, Melonie, Rutte… u kent die foto inmiddels wel).

Politici doen er goed aan het boek van De Haas te lezen. Dat ze dat niet zullen doen, betekent dat ze ziende blind en horende doof zijn. En niettemin zo miljarden uitgeven van geld dat eigenlijk van ons is – want belastinggeld.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview