Zoek de verschillen...Een migrant betaalt 1500 euro aan een mensensmokkelaar om de overtocht naar Europa te maken. Demissionaire Rutte, neofascistische Meloni en EU topvrouw Von der Leyen betalen 127 miljoen euro aan de racistische autocratische president Saied van Tunesië om die overtocht onmogelijk te maken.

Wat is verschil 1? Behalve het bedrag, is dat de migrant het van zijn eigen geld betaalt. En het zelfbenoemde Team Europa dat doet met geld van de Europese belastingbetaler – zonder dat overigens aan ons te vragen.

Wat is verschil 2? De migrant vaart alsnog naar Lampedusa en heeft zo zijn of haar bestemming bereikt. De Tunesische president legt hem of haar geen strobreed in de weg.

Wat is verschil 3? De Tunesische president vindt 127 miljoen euro niet genoeg en breekt de deal af. De migrant merkt geen verschil. Het zelfbenoemde Team Europa wel: dat staat in haar hemd.

Trekken Rutte, Meloni en Von der Leyen hieruit consequenties? Nee, horende doof en ziende blind vinden ze dat ze een einde kunnen maken aan de mensensmokkel en daarmee de overtocht van migranten naar Europa. Een gevaarlijke melange van op macht gestoelde arrogantie en politiek gedreven domheid.

Want is hun handelen gebaseerd op feitelijkheid? Nee. Migranten en mensensmokkelaars laten zich weinig tot niets gelegen liggen aan deals die Europese politici sluiten met wie dan ook. Migranten zoeken een beter bestaan in Europa, omdat ze weten dat daar enorme behoefte aan is. Als er geen aanbod van werk zou zijn in Europa, zouden er geen migranten komen. Dat is een feitelijke wetmatigheid. Elke politici weet dat, of zou dat kunnen of moeten weten.

Meloni weet het: ze legaliseert 450.000 illegale migranten in Italië omdat werkgevers dat van haar eisen. Rutte weet het, de Nederlandse economie staat of valt bij voldoende werknemers in de zorg, de landbouw, de bouw, de industrie en de arbeidskrachten komen voor een belangrijk deel uit het buitenland: het grootste percentage van migratie bestaat uit arbeidsmigranten. Von der Leyen weet het want onder andere haar Europese evenknie, EU president, Charles Michel zegt het haar, niet onder vier ogen, maar gewoon publiekelijk.

Waarom houden Rutte, Meloni en Von der Leyen dan zo vast aan iets wat aantoonbaar onjuist is, niet werkt, en ook nog eens tientallen miljoenen weggegooide euro’s zijn?

Aan een even simpel als dubieus dogma: politici hebben een eigen waarheid gecreëerd van migratie, waarin zware termen als ‘massa’, ‘tsunami’, ‘onhoudbaar’, ‘stromen’ de toon zetten. Daarmee wordt de publieke opinie gevoed. Migratie is een politiek issue geworden waar als een boksbal op gebeukt mag worden. Geen leugen gaat daarbij te ver. Of het nu over mensensmokkelaars gaat, gezinshereniging of criminaliteitscijfers, alles is geoorloofd, behalve de werkelijkheid.

Zo wordt het electoraat opgezet tegen een niet bestaand vijandsbeeld, door politici zorgvuldig gecreëerd, in de wetenschap dat de migrant zelf zich toch niet kan verdedigen – en zo dat al gebeurt, niet wordt geloofd.

Pijnlijk voor de migrant, maar troost is dat het onder aan de streep niets uitmaakt: migratie gaat gewoon door, omdat ze nodig is. Voor de migrant en voor Europa. Als de volslagen geflopte peperdure Tunesië deal iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het dan wel.

 

 

 

 

 
Comments

Rinus BolleMaandag 13 November - 19:27 

Waarom wordt deze werkelijkheid nauwelijks gehoord? Er zijn toch meer eerbare journalisten? Of had Beatrix gelijk toen zij zei’ “De leugen regeert.”
Your comment


ANTI-SPAM:


Overview