Ongehoord besluit over Ongehoord Nederland



Van staatssecretaris Uslu mag de omroep Ongehoord Nederland doorgaan. Misschien bedoelt ze het niet direct zo, maar impliciet betekent haar besluit deze week om de omroep de zendmachtiging niet te ontnemen, dat haat zaaien, racisme, vreemdelingenhaat en xenofobie nog vier jaar mogen uitgezonden op radio en tv. Want dat is wat Ongehoord Nederland, onder leiding van vooral erg voormalig oorlogsverslaggever Arnold Karskens doet.

Tegen alleen al één uitzending, die van september vorig jaar, kwamen 1700 klachten binnen bij de Ombudsvrouw van de NPO. Ze gaf de klagers grotendeels gelijk en de NPO besloot mede daarop een boete op te leggen aan Karskens’ spreekbuis. Er volgden daarna nóg twee boetes, want de vooral heel erg voormalig oorlogsverslaggever bleek hardleers, horende doof, ziende blind.

Daarom vroeg de NPO aan D66 staatssecretaris mediazaken Uslu om de zendmachtiging in te trekken. Een unicum, nog nooit gebeurd. Maar het kan, zeker nadat de Tweede Kamer vorig jaar in een motie die kans nadrukkelijk heeft geboden. Juist ná en óm de bewuste uitzending van Karskens spreekbuis en de 1700 klachten.

Uslu doet het niet, de zendmachtiging intrekken. “Om juridische redenen”, zegt ze. Want ze wil zich absoluut niet mengen in de inhoud van Karskens’ spreekbuis. Om er in één adem aan toe te voegen dat die de laatste tijd toch echt verbetering laat zien. Dus laat ze zich wel uit over de inhoud.

Als het om racisme en andere inhoudelijke oordelen gaat, vervolgt de D66 mevrouw, dan is dat aan het Commissariaat van de Media. Wat zegt dat Commissariaat? Nou, daar gaan wij niet over, dat moet de strafrechter uitmaken. Wat let het Commissariaat om aangifte te doen? Daar is even niet over nagedacht, want het kan natuurlijk wel.

Wat in de opvatting van Uslu én het Commissariaat ontbreekt is simpelweg: moed. Want net als het Commissariaat de moed kan tonen om wél aangifte te doen, zodat de door haar gewenst weg naar de strafrechter wordt bewandeld. Zo kan Uslu de Karskens’ spreekbuis wél verbieden, en kan de laatste daartegen beroep aantekenen, als hij wil.

Dit speelt zich allemaal af in de aftermatch van de verkiezingsuitslag van vorige week. Volgens D66 mevrouw Uslu is er geen enkel verband, puur toeval. Maar Karskens ziet dat anders: "In Hilversum waait een linkse wind. Maar de verkiezingen hebben aangetoond dat heel veel Nederlanders ons geluid willen horen. Wij zijn de publieke omroep."

Volgens de heel erg voormalig oorlogsverslaggever is Uslu “een wijze vrouw” met haar besluit. Als wijs synoniem is aan laf, dan heeft hij gelijk. En oorlogsverslaggevers, voormalig of niet, zijn altijd blij met lafheid aan de overzijde van het schootsveld.

De verliezers zijn niet alleen de NPO en haar Ombudsvrouw. Maar vooral de 1700 klagers, en al die anderen die nog niet bekomen zijn van de verkiezingsuitslag. Want ook al is het besluit van Uslu juist nu toeval (of niet), het tekent de droeve, nare tijdgeest.

 




Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:






Overview