Mevrouw Yesilgoz en meneer OmtzigtDe beste wensen voor 2024. Als u vandaag weer met Sweet Caroline en de zelfbenoemde Geert Milders op het rustieke landgoed De Zwaluwenberg aan de koffie zit, met krentewegge zit (dank Pieter, voor deze onverwachte traktatie!), bedenk dan het volgende:

In 2024 zijn er voor het eerst in de menselijke historie in 183 van de 196 landen gewapende conflicten en oorlogen, waarvan de meest gruwelijke in Gaza, Soedan, Yemen en Oekraïne. In 92 landen is sprake van een humanitaire crisis, aldus de Verenigde Naties. De mensen die deze met recht en rede willen ontvluchten blijven doorgaans in de zogenoemde ‘regio’. Niet omdat u dat wenst, maar omdat dat voor vluchtelingen al eeuwen de gewoonte is.

Niettemin zal ook uw rust wat verstoord worden: nu al kan het enige aanmeldcentrum van Nederland de toestroom van asielzoekers niet aan, dat zal dus alleen maar meer worden. De oplossing is niet asielquota of de door Wilders bepleite asielstop, simpelweg omdat dat internationaal niet mag. Maar ook omdat het niet nodig is. Als elke gemeente in Nederland naar rato van inwoneraantal minimaal 100 asielzoekers opvangt, is er geen opvangcrisis. Ook nog goed voor het draagvlak en nog eenvoudiger te realiseren dan een Spreidingswet.

Tenzij u de economie om zeep wilt helpen, is er niets te doen tegen arbeidsmigratie. Sterker nog, vanwege die economie kunnen we niet zonder die 400.000 buitenlandse werknemers per jaar. Bol.com, de bloementelers, de verzorgings- en ziekenhuizen, de schoonmaakbedrijven, de transportsector, de landbouwers… ze kunnen niet zonder hen, want de door Wilders op een voetstuk gehesen Nederlanders weigeren daar te werken: te vuil, te gevaarlijk, te weinig betaald. U, mevrouw Yesilgöz, weet daar alles van, één van de grootste sponsors van uw partij is immers uitzendbaas van buitenlandse arbeiders…

Het zijn de voor u wellicht pijnlijke waarheden als het over migratie gaat, notabene het enige onderwerp waarover u het eens bent met Sweet Caroline en de zelfbenoemde Geert Milders. U wilt alle vier graag minder, minder, minder, minder, weliswaar in vier gradaties, maar alle vier even ongefundeerd, onwerkelijk en dus uiteindelijk onuitvoerbaar.

Denk daar eens over na, voor u aan tafel gaat tussen tompoezen, erwtensoep, Brabantse worstenbroodjes en natuurlijk oer-Hollandse stampotten in dat rustiek landgoed De Zwaluwenberg.

Geen toevallige locatie, het is namelijk sinds 1951 de residentie van de inspecteur-generaal van de Nederlandse krijgsmacht. De eerste die ervan gebruik maakte was prins Bernhard, waarvan recent is onthuld dat hij actief lid was van de Duitse nazipartij, zijn ontkenningen later ten spijt. Het geeft de omgeving waarin u nu onderhandelt een wat ongemakkelijk cachet. En dan moet u de gesprekken over hoe de zelfbenoemde Geert Milders het DNA van zijn eigen partijprogramma in de ijskast wil zetten nog beginnen.

Veel succes daarmee…

 

 
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview