Heer RutteHeer Rutte

 

U heeft geschiedenis gestudeerd. Doctoraal zelfs. U weet dus wat de internationale gemeenschap in 1947 heeft afgesproken en beloofd: “Dit nooit meer.” Dit sloeg op de holocaust waarin 6 miljoen Joodse mensen werden vermoord. “Dit nooit meer” werd vastgelegd in het Genocideverdrag, waarin erkend wordt dat genocide een internationale misdaad is.

Heer Rutte. U herinnert zich dat in 1994 een genocide werd gepleegd tegen Rwandese Tutsi’s. U herinnert zich misschien ook dat de blauwhelmen van de Verenigde Naties het land verlieten, in plaats van de moordenaars te stoppen en de slachtoffers te beschermen.

Pas tien jaar later erkenden de VN hun afschuwelijke afzijdigheid en bood secretaris generaal Kofi Annan namens de internationale gemeenschap excuses aan.

“Dit nooit meer.”

We zijn weer twintig jaar verder en de VN hebben geleerd van hun falen. Ze doen alle mogelijke moeite om het gruwelijke geweld te stoppen in de Gazastrook. Zonder maar een minimum van succes.

“Dit nooit meer?”

Tot vrijdag 26 januari. Toen het VN Gerechtshof de uitspraak deed dat Israël er alles aan moet doen om een genocide in Gaza te stoppen. Omdat, aldus het Gerechtshof, de aanklagende partij Zuid Afrika voldoende heeft duidelijk gemaakt dat Israël mogelijk genocide pleegt.

“Dit nooit meer?”

Stoppen Westerse landen, die zo blindelings achter Israël staan, hun steun aan dit regime? Nee, ze wachten liever het definitieve oordeel af, dat pas over jaren zal worden geveld.

Daags daarop geeft Israël namen van 12 (sic!) UNRWA medewerkers vrij die meegedaan zouden hebben aan de afschuwelijke terroristische aanval van Hamas op 7 oktober. Toeval? Natuurlijk niet, heer Rutte. U kent geschiedenis en als daaruit iets geleerd kan worden is dat de aanval de beste verdediging is.

Nu de VN Israël vervolgt, gaat Israël over tot het zwartmaken van die organisatie. Met bewijs dat zeer waarschijnlijk al maanden in een bureaula lag, maar uitgerekend de dag na het eerste voorlopige vonnis publiek wordt gemaakt.

“Dit nooit meer?”

Westerse landen volgen Israël blindelings en schorten de financiering van UNWRA op. Terwijl het onderzoek naar de twaalf medewerkers nog moet beginnen. Dus nu was het niet opportuun het onderzoek af te wachten. In plaats daarvan wordt hulp en leven van miljoenen Palestijnse burgers bewust in de waagschaal gezet.

“Dit nooit meer?”

U sprak op de herdenking van de holocaust en wilde daar, naar eigen zeggen bewust (sic!), geen aandacht geven aan de gruwelijke moordpartij die zich in Gaza voltrekt: elke dag vallen er 250 doden. “Dit nooit meer.”

Dertig jaar geleden schreef de Ugandese wetenschapper Mahmood Mamdani een boek over de Rwandese genocide. De titel: “When victims become killers”. Heel treffend. En pijnlijk uitzichtloos voor al diegenen die hoop putten uit

“Dit nooit meer”. Daar was de internationale gemeenschap het unaniem over eens… in 1947. Geschiedenis begint met geheugen, heer Rutte. En krijgt inhoud met geweten.

 
Comments

Edith BoekraadMaandag 29 Januari - 09:47 

Helder bericht voor de heer Rutte
Your comment


ANTI-SPAM:


Overview