Hoe Timmermans de grip verliest op migratiedebatWaar is het ‘linkse’ antwoord op het even onhaalbare als rabiaat rechtse mantra “grip op migratie”? Het is er niet. Links papegaait rechts gewoon na, in een wat ze zelf een mildere vorm vindt. Zo zong Julian Bushoff, GroenLinks/PvdA woordvoerder in de commissie asiel en migratie gewoon het refrein “grip op migratie” mee met PVV, BBB en VVD. Bushoff noemt zichzelf migratiekenner want komt uit de buurt van Ter Apel. Alsof iedere Eindhovenaar techneut is.

Het antwoord van links is een gebrek aan kennis en aan moed. Daarom speciaal voor Frans Timmermans en zijn achterban een spoedcursus in vijf lessen: Migratie van Links.

1). Als de politiek serieus is met dat andere mantra “opvang in de regio” maak er dan geld voor vrij. Hoewel ruim 70 procent van alle vluchtelingen in die regio wordt opgevangen, is het budget van de UNHCR voor vluchtelingenopvang 1 dollar per persoon per dag. In Nederland is dat 150 dollar per dag...

2). Maak een eind aan vluchtelingenkampen in de regio waar mensen niet kunnen werken, geen goede scholing hebben, 100 procent afhankelijk zijn van noodhulp, vaak van generatie op generatie. Zorg dat vluchtelingen mogen werken in die regio, dat hun kinderen gelijkwaardig onderwijs krijgen. Zonder onderwijs, meer armoede. Meer armoede is vruchtbare bodem voor conflicten, dus vluchtelingen. Neverending story.

3). Rijke landen, zoals Nederland, hebben een plicht om veel meer bij te dragen aan vluchtelingenopvang in de regio. Ook daarom is het stopzetten van subsidie aan de UNRWA dom, kortzichtig en eigenlijk schandelijk. De meeste vluchtelingen verblijven in arm(ere) landen. Die hebben geen middelen om vluchtelingen op te vangen. “Gave landjes” zoals Nederland en de rest van Europa bulken van het geld: zie hoeveel we uitgeven aan asielopvang: 2 miljard euro in 2024 voor 50.000 bewoners van AZC’s.

4). In het verlengde daarvan: stop met het misbruiken van ontwikkelingssamenwerking als drukmiddel om migratie tegen te gaan. Ontwikkelingshulp is voor armoedebestrijding. Arme mensen migreren niet, daar hebben ze immers geen middelen voor. Om te migreren heb je geld nodig. Hardnekkig misverstand bij politici: lees dus het boek van Hein de Haas “Hoe migratie echt werkt”. Zevende druk inmiddels, dus op weg naar de bestseller. Nu nog de Wildersjes, Plasjes, Yesilgösjes, Omtzigtjes aan het lezen krijgen. En de Timmermansjes, om los te weken van de “grip”.

4). Stop met ontkennen van arbeidsmigratie. Zorg, landbouw, logistiek, horeca, en ook hoogwaardige ict: er zijn geen Nederlanders te vinden die het kunnen of willen. Daarom zijn er arbeidsmigranten: van laaggeschoold tot hoogopgeleid. Ze komen omdat ze weten dat ze nodig zijn, niet omdat Nederland een “gaaf landje is”. Voorkom uitbuiting met wetgeving: dezelfde rechten als het gaat om veiligheid, ziekte en ongevallen, huisvesting, zorg. Als arbeidsmigranten betalen voor sociale zekerheid, recht op ww. Als ww een brug te ver is, dan zijn ze vrijgesteld van sociale premies. Migranten komen en gaan immers, dat is de essentie van migratie.

5). Erken dat klimaatverandering gevolgen heeft voor migratie: mensen worden gedwongen te vertrekken omdat hun leefgebied, land, regio te droog is, te nat, te vaak overstroomt, geen oogst oplevert, conflicten veroorzaakt.

Gebruik deze 5 punten in elk migratiedebat Groenlinks/PvdA, SP, Volt, Partij van de Dieren, Denk, D66. Christenunie.

 

 
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview