Europese miljarden voor mislukte migratieaanpakHoeveel miljarden euro’s aan belastinggeld heeft de Europese Unie inmiddels verbruikt of verspild aan migratiedeals? Wie op zoek gaat naar het antwoord, verdwaalt al snel in een Brussels doolhof van fondsen, misbruik van ontwikkelingsgeld, juridisch vage ‘Memorandums van Understanding’, en mooie statiefoto’s van dictators samen met Europese leiders.

  • Het begon in 2016 met 6 miljard euro voor Turkije. In ruil zou Turkije Syrische vluchtelingen vasthouden dan wel terugnemen uit Europa, als die daar ‘illegaal’ arriveerden. En voor elke teruggenomen vluchteling, ving Europa er één uit Turkije op. . De deal is geflopt: Turkije hield zich lang aan de afspraak, maar Europa nam in 6 jaar niet meer dan 25.000 vluchtelingen van Turkije over.
  • Niger kreeg een jaar later 1 miljard euro om migratie naar Europa te stoppen. De deal klapte afgelopen jaar omdat, na een staatsgreep, het nieuwe regime de samenwerking opzegde.
  • Sudan kreeg 200 miljoen, waarmee achteraf bleek de moorddadige militie werd gesteund die nu massaslachtingen aanricht, met – o ironie – 7 miljoen vluchtelingen als gevolg.
  • Met de zegen van Europa (want Europees geld), subsidieert ItalIë al zes jaar lang Libië met 50 miljoen euro – Libië staat bekend als de hel op aarde voor migranten, maar kan dat met Europees geld voortzetten.
  • Mauritanië ontvang 500 miljoen euro, de helft van de EU, de andere helft van Spanje, om migranten tegen te houden.
  • Tunesië ontvangt 150 miljoen euro van Europa. De deal is mislukt, omdat de Tunesische dictator Saeid migranten niets in de weg legt om de boot naar Italië te nemen, als hij ze al niet de woestijn instuurt.
  • En dan was er deze week de 7 miljard deal tussen EU en Egypte, met als doel mensen die de oorlogen in Gaza en Sudan ontvluchten tegen te houden in Egypte. Het land dat zelf al 9 miljoen vluchtelingen huisvest, hen vaak alle rechten ontneemt, mensenrechten schendt. Palestijnen die aan de hel van Gaza hebben weten te ontkomen, worden gedwongen tot 10.000 dollar aan corrupte ambtenaren te betalen voor een verblijfsvergunning.
  • Tel hier bij op de kosten van Europees grensbewaker Frontex, 900 miljoen euro per jaar, een verdriedubbeling ten opzichte van 2021 en voorzien voor nog een jaarlijkse verdriedubbeling als het aan de christendemocraten in het Europees Parlement ligt
  • Tel hier bij op het Europees Fonds voor Geintegeerd Grensbeheer voor opsporen van illegale migratie van ruim een miljard per jaar.

Totaal: een slordige 15 miljard aan éénmalige kosten, en nog eens twee miljard aan jaarlijks terugkerende kosten. Van uw en mijn belastinggeld. Tussen nu en 2027 wordt door de EU bijna 23 miljard aan migratiebeheer uitgegeven.

Heeft het geholpen? De migratie is de afgelopen tien jaar gestegen: meer arbeidsmigranten, meer asielaanvragen, meer illegale grensoverschrijdingen. En vooral: meer dodelijke slachtoffers.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview