Mevrouw VonderleyenU gaat weer een mooi weekend tegemoet. Reisje naar Libanon ditmaal. Na Egypte, Mauritanië, Turkije en Tunesië nu eens een andere omgeving. Het zuiden van het land ligt in puin door Israëlische bommen, maar die regio staat niet op de lijst van must-sees. U beperkt zich tot Beirut waar u fijn gaat dineren en flaneren met Najib Mikati, premier van dit inmiddels doodarme land. Nog steeds tricky, volgens het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is Libanon als geheel een no-go area (“Wat ook de reden van uw bezoek is, ga er niet heen”) , maar uw missie gaat dat te boven. Welke missie? Migranten tegenhouden natuurlijk.

Europees geld moet ook hier de migratie stoppen. Formeel heet het economische steun, dezelfde terminologie die u in Tunesië en Egypte gebruikt. Maar de werkelijkheid is dat de zak met ook weer miljoenen euro’s niet los gezien kan worden van eigen Europese belangen.

Cyprus klaagde onlangs dat het aantal Syrische vluchtelingen via Libanon is toegenomen naar 2000 per jaar, terwijl dat er een jaar eerder 78 waren. Een megastijging, zeker, hoewel 2000 nog steeds een handjevol is, ook voor Cyprus. Cyprus klopte aan bij Brussel, en hup daar gaat u weer. Als u niet gestuurd wordt door die Italiaanse zelfverklaarde fascistische premier Meloni (Egypte, Tunesië), dan wel door een Cypriotische president.

U weet waar die stijging vandaan komt? Door de Libanese politiek om vluchtelingen die de oorlog in Syrië terug te sturen… naar Syrië. In Libanon verblijven 2 miljoen Syrische vluchtelingen… op een bevolking van 3 miljoen. Hulp is dus van harte welkom, maar niet bij deportatieprogramma’s. Zoals ook de Egyptische Sisi met vluchtelingen doet die de gruwelen in Soedan ontvluchten: ze worden met geweld massaal de grens terug overgejaagd. Met de zegen van uw Europese Unie. Tunesië: president Saied draagt zijn militairen op migranten naar de woestijn te deporteren waar hen een gruwelijke honger- en dorstdood wacht. Het gebeurde notabene zelfs op de dag dat u samen met Meloni en die lachebekje Marc Rutte Tunis bezocht om de deal te beklinken.

U doet alsof u dat niet weet, of u weet het wel, maar het komt nu even niet goed uit. Over een dikke maand Europese verkiezingen. U wilt graag herkozen worden en heeft inmiddels begrepen dat dat alleen kan door de migrant als het Nieuwe Kwaad te definiëren. Met dank aal leermeesters Wilders, Le Pen, Meloni….

U kunt er ook voor kiezen om niet te gaan. In plaats daarvan woont u dan de dodenherdenking op de Amsterdamse Dam bij. Moet u zich wel snel online aanmelden, geen kleding dragen waar u misschien een politieke boodschap uitdraagt, niet raar opkijken dat een extreemrechtse politicus die tot op de dag van vandaag openlijk de Zuid-Afrikaanse apartheid steunt, namens het héle Nederlandse parlement een bloemenkrans legt, en naar een speech luistert van een Amsterdamse burgemeester die ditmaal graag alleen “onze doden” herdenkt.

Libanon of de Amsterdamse Dam…. Moeilijke keuze.

 
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview