Kaugom AmerikaansIemand zei mij dat de blogs op deze webs (is dat Nederlands? Nou ja het is in ieder geval blogs) nogal afstandelijk en kritisch van toon zijn. Alsof ze geschreven zijn met zo’n groen pennetje. Hmmmm. Ben ik zo? Ik reis sinds 1995 naar, in en door Rwanda – het land staat me nader dan Nederland – dat ligt me neder. Maar dat neemt niet weg dat ik er altijd met een zekere afstandelijkheid naar kijk. Het verschil is nu natuurlijk dat ik er ook daadwerkelijk IN leef. Ik ben een beetje Rwandees geworden – of beter gezegd: ik ben me ervan bewust dat ik me ervan bewust moet zijn dat ik hier woon en leef en daarmee me meer Rwandees moet gedragen dan iemand die op doorreis is.

de zwarte en de witte "op de billen"  zoals Miguel dat noemt.

de zwarte en de witte "op de billen" zoals Miguel dat noemt.

Hoe gedraagt een Rwandese muzungu zich? Over die vraag ga ik de komende tijd eens nadenken. Een tipje van de sluier: een goede vriendin vertelde me onlangs dat ze in de acht jaar dat ze in Rwanda woont en werk, langzaamaan minder geworden is wie ze was. Wie ze was? Een spontane, energieke, directe, bruisende jongedame – geboren in Canada, maar Rwandese van origine. Dat laatste is ze nog steeds, de rest is verdampt in de hitte en vervlogen tussen duizend bergen.

Is Rwanda zelf in acht jaar veranderd? Jazeker. Gisteren weer een dag doorgebracht in stoombad Kigali. Een afspraak in een kantoor waar de Rwandese overheid zich presentyeert als een ideaal investerings- en vestigingsland – zeg maar de Rwandese investeringsbank, maar dan zonder geld. Van de receptioniste tot de deputy director (met wie de afspraak was) knauwde iedereen een echt kauwgom Amerikaans. “Ken Ai Help Joe?” Niet alleen tegen mij, maar ook tegen de Rwandese partner met wie ik daar een bezoekje bracht. Rwanda is een Amerikaanse satelliet aan het worden. Dat komt door de banden die de huidige president heeft met de president in het Witte Huis – zelfs het Pentagon is hier exact nagebouwd en fungeert voor hetzelfde doel. Het is ook een reactie op alles wat Frans is: daar hebben de huidige machthebbers in Rwanda een bloedhekel aan. Het gevolg is alleen dat ze de ene imperialist hebben ingeruild voor de andere en dat ze zich in wezen weer net zo afhankelijk opstellen als in de koloniale periode. Maar dat is wat moeilijk uit te leggen aan de namaak kaugum-amerikanen in het investeringskantoor.

Als ik dit zo teruglees, ben ik nog niet in de fase van mijn Rwandese Canadese vriendin na acht jaar… Maar goed, ik ben hier dan ook nog maar zes maanden.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview