Sinterklaasje bonne bonne bonneEn daar schalde ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aaaaaaaan…’ over de duizend heuvels. Zaterdag 6 december was Sinterklaastijd. In de residentie van de Nederlandse ambassadeur waren tientallen kinderen mét ouders uit de Nederlandse en Belgische – doorgaans vlaamstalige – gemeenschap samengekomen om Sinterklaas welkom te heten. Met vier echte Zwarte Pieten. In één geval ging het zelfs om een zwartgschminkte Rwandees, wat Sandrine – ook aanwezige 8-jarige dochter hier des huizes – de vraag ontlokte waarom die Pieten zo zwart zijn...

Sinterklaas kapoentje.

Sinterklaas kapoentje.

Pepernoten in een land van geitenbrochettes en bakbananen blijft een vreemde gewaarwording, maar alla, het geeft ook een gevoel van even gezellig thuis en toch ver van huis. Compleet met staf en straf voor wie stout is geweest.

Wel die laatste categorie is ruimschoots aanwezig in dit land, maar was niet uitgenodigd voor dit feestje. We hebben het dan over al die mensen die zich enig aanzien en macht hebben verworven en daarmee de rest van de samenleving onder de knoet/roe houdt.

Al gehoord van de nieuwste oprisping van de leiders van het Nieuwe Leren hier? Vanaf 1 januari is Engels de verplichte taal op school en ver daarbuiten. Van de ene op de andere dag moeten alle kinderen Engels leren in plaats van Frans. Klein probleempje: de onderwijsgevenden – het docentencorps dus – kan geen Engels, laat staan Engels onderwijzen. Maar daar heeft de Rwandese regering wat op gevonden. Er worden spoedcursussen Engels gegeven aan leraren en leraressen. Zo spoed dat op 1 december nog niet de helft van de docenten een cursus heeft gehad, terwijl ze geacht worden over 4 weken “Hello how are you”te brabbelen.

Cursussen van hooguit 3 maanden in Engelse les. Je zou er dubbel van liggen van het lachen als het niet zo triest was. Want het onderwijs is hier al allerbelabbertst – een dikke halve eeuw Belgische koloniale overheersing heeft hen niet meer Frans bijgebracht dan “Papa fume une pipe”. En nu moet het van de ene op de andere dag allemaal in het Engels. Het resultaat is catastrofaal – zeker op de langere termijn. Het is het einde van een generatie dat over 10 jaar Engels noch Frans spreekt en dus buiten Rwanda de weg kwijtraakt. Gelukkig komt 99,9 procent van de bevolking daar nooit.

Waarom dit alles moet? Goede vraag. Er zijn veel antwoorden, maar het enige juist is dat de nieuwe leiders zelf alleen Engels spreken en op deze manier het land weer wat verder naar hun hand zetten.

Hoorde dezer dagen dat in Kigali alle mensen met een tuintje mét een haagje als omheining dit groen tot op de grond hebben moeten wegsnoeien. Ook al het gebroken glas bovenop tuinmuren – veiligheidsmaatregel – moest worden opgeruimd. Alweer een vraag waarom? Omdat Kigali wil laten zien aan alle buitenlanders dat het een hele veilige stad is waar beveiligingsmaatregelen niet nodig zijn.

Op een kleine bijeenkomst met de president beklaagden enkele bewoners zich over het snoeien van hun groene hegje. De aanwezige gouverneur loog weer alles bij elkaar door te antwoorden dat ze het zo niet had bedoeld, een beetje snoeien was voldoende geweest. Maar de president sloeg de spijker op de kop toen hij zei: “Jullie doen echt alles wat jullie wordt opgedragen. Denk toch ook een beetje zelf na.” Een van de aanwezigen zei of dacht hardop: “Ja, dat is zo. Het resultaat hebben we in 1994 gezien.”
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview