Gelukkig NieuwjaarVanuit een zonnig Rwanda wensen we jullie allemaal een heel erg fijn en mooi en succesvol en constructief en boeiend 2009.

Gisenyi Paradise.

Gisenyi Paradise.

Zo.

Wij vierden oud en nieuw thuis maar daags daarop reisden we af naar de schoonfamilie – althans mijn schoonfamilie. Zo hoort dat ook met Nieuwjaar: de schoonfamilie bezoeken. Die van mij is nogal wijdvertakt en niet helemaal te traceren, geografisch noch geneologisch. Jacqueline heeft beloofd een stamboom te maken dus misschien dat me dat op weg helpt.

Nu waren we op 1 januari op; weg naar het Hoge Noorden in de bergen van Ngororero, voormalige provincie Gisenyi (nu origineel de Noord Provincie geheten). Eén lekke band slechts verder en we zaten die in the middle of knowhere, waar tevens een van de vrouwenverenigingen is gevestigd die door de stichting Maastricht Rwanda wordt ondersteund.

Gisenyi Paradise.Gisenyi schoonfamilie

Gisenyi Paradise.Gisenyi schoonfamilie

Een oom met kinderen, kleinkinderen, neven, nichten en alles wat daaraan vastzit qua familie of niet. Een hartelijk welkom, een hap rijst met friet en kool en hompen rundervlees (de koeien hier zijn zo biologisch dat het vlees niet weg te malen is, althans niet met westerse tanden). Een Rwandese dans, begeleid door feestelijk handegeklap bij gebrek aan muziekinstallatie, maar juist daarom zo rijk.

Toen verder naar het noorden, naar de badplaats Gisenyi aan het Kivumeer, waar we de drie dagen in een paradijselijke omgeving doorbrachten. Het hotelletje heet dat ook Paradise Malahide, dat laatste begrijp ik niet, maar behalve enig geluidsoverlast van de nabijgelegen bar was het inderdaad Robinson Crusoe.

In Kigali werd oud en nieuw gevierd met een avondklok. Een week geleden werden namelijk in een wijk in de hoofdstad twee granaten afgevuurd met een balans van zeven gewonden. Wat we hiervan moeten denken, is niet geheel duidelijk. Natuurlijk zoemt het gerucht rond dat dit de Interahamwe is. Maar het kan heel goed zijn dat de machthebbers alhier zowel granaten als gerucht beide in de wereld hebben geholpen – je weet het niet. In ieder geval mocht er geen feestelijk vuurwerk de lucht in, de vergelijking met de granaten was te navrant. Dat gold ook de avondklok en de redenen daarachter. Zoals zo vaak in dit bergstaatje wordt het allemaal een beetje duidelijker als iedereen het al vergeten is. In de loop van komend jaar dus. Gelukkig is dat jaar heel vers en nieuw en jong.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview