Corruptie ajajaj



Uitzicht uit nieuw huis (het beveiligde huis is onze overbuurman, vermoedelijk een Amerikaan die zijn optrekje achter prikkeldraad heeft verstopt en als enig in de buurt over een dieselgenerator beschikt voor als de stroom uitvalt – wat hier zelden gebeurt – van hem zal onze internetaftap niet komen, denk ik).

Uitzicht uit nieuw huis (het beveiligde huis is onze overbuurman, vermoedelijk een Amerikaan die zijn optrekje achter prikkeldraad heeft verstopt en als enig in de buurt over een dieselgenerator beschikt voor als de stroom uitvalt – wat hier zelden gebeurt – van hem zal onze internetaftap niet komen, denk ik).

Het kon niet uitblijven natuurlijk. Ook in de door de westerse ontwikkelingsorganisaties zo toegejuichte gacaca processen vindt corruptie plaats. De schaal ken ik niet en ik weet evenmin hoelang het al duurt – maar onlangs bereikte mij het volgende verhaal.

De voorzitter van een lokale gacaca jury klaagt een willekeurige burger aan wegens deelname aan de genocide. Vervolgens laat hij de aangeklaagde weten dat er wel wat te regelen valt. Als betrokkene 100.000 Rwandese francs betaalt, is de aanklacht weer van tafel. In het onderhavige geval weigert de beschuldigde te betalen. Hij sleept de juryvoorzitter naar de centrale gacaca kamer in Kigali. Corruptie wordt ernstig gestrafd in dit land. In the New Times – een zwaar aan de regeringspartij gelieerde krant – worden dagelijks kolommen gewijd aan hoge functionarissen die ontslagen en gestrafd worden omdat ze uit de kas hebben gesnoept. De openheid waarmee de betrokkenen aan de schandpaal worden genageld heeft veel weg van openbare processen tijdens de Culturele Revolutie in China. En werpt tevens de vraag op waarom er zoveel ruchtbaarheid aan wordt gegeven – speelt er misschien nóg meer corruptie die op die manier gecoverd wordt?

Enfin, terug naar de corruptie gacaca meneer.

De gacaca kamer (noem hoger beroep – centraal burau, whatever) sluit de beschuldigde op in het politiebureau, in afwachting van een gedegen onderzoek. Dat gedegen onderzoek moet plaats vinden in het dorp van de beschuldigde en waar ook de corrupte gacaca voorzitter verblijven. Helaas beschikt de politie niet over gedegen vervoer. Met als gevolg dat een onschuldige nu al drie weken in de gevangenis zit, een corrupte gacaca voorzitter zijn praktijken nog een tijd kan voortzetten, net zolang tot de politie een auto gevonden heeft die hen naar het omstreden dorp kan brengen.

Wat mij brengt op de vooruitgang van dit land. In 2020 moet heel Rwanda zijn aangesloten om internet. Nu een politie-beambte nog niet over vervoer beschikt om van A naar b te rijden lijkt dat een wat al te ambitieus, noem het onrealistisch en zelfs fictief gegeven. Maar recent verhuisden wij, zoals gemeld van Butare naar Kigali – en bij die verhuizing hoort een nieuwe internetaansluiting. De medewerker van Rwandacell die een en ander moet realiseren ontving ons niettemin met de veelbelovende woorden van ‘Vision 2020′: iedereen een internetaansluiting.

We zijn nu twee weken en vele telefoontjes verder en er is nog geen begin van een installatie gemaakt – het lijkt Ziggo in Nederland wel. Dat wordt nog hard doorwerken dus willen alle 20 miljoen Rwandezen in 2020 een internetaansluiting hebben in dit tempo. Die 20 miljoen is het bevolkingscijfer dat de VN schatten dat Rwanda in 2020 heeft. De Rwandese regering zelf houdt het op 13 miljoen, omdat vanaf dit jaar ieder Rwandees gezin nog maar 4 kinderen mag hebben. Ik bedoel: krijgen – het is niet zo drastisch dat bestaande meerkinder gezinnen geëlimineerd worden.

Maar zelfs met die 13 miljoen gaat het niet lukken, vrees ik. Troost: in de meeste gezinnen buiten Kigali is geen electriciteit. Dus wat moet je dan met internet?

Misschien vraagt u zich af hoe ik dan dit blogje maak. Dat is heel eenvoudig: ik surf illegaal maar gratis op de wireless van een onzer buren. Die heeft een bereik van tegen de 100%. Geen idee wie het is, maar beveiligd is het systeem niet. En dat in een land waar álles gecontroleerd wordt… haha!




Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:






Overview