CommunicantjeCommuniefeestje achter de rug. Sandrine, ons adoptiefdochterje (wat een vreselijk Assepoester woord, maar dit ter zijde), is opgenomen in de kerk en mag nu ook de hostie nemen. Weken van bijeenkomsten in de kerk, met de school, de catechisatiezuster, de pastoor en nog meer kerkelijk volk gingen er aan vooraf.

De hoofdpersoon

De hoofdpersoon

Afgelopen zaterdag was de grote dag. Een mis van vier uur, want ze was niet de enige: de communicantjes stonden in de rij met honderden tegelijk. Prachtig in het wit, als engeltjes en bengeltjes. Daarna volgde feest thuis met ook al bijna honderd mensen en dat allemaal in onze bescheiden vijfkamer woning. Ook al dagen aan voorbereidingen: cadeaus, slingers, gasten, koken en nog eens koken en nog eens koken.

Een verbroedering van al het volk dat we kennen: de vrouwen van Kamazuru met een hele bus, de vrienden uit Kigali en ook de oude vrienden uit Butare, de diplomatenvrienden van de Nederlandse ambassade en natuurlijk zanger Dokter Claude en een hele grote ster in Rwanda, zangeres Jojo, die zich niet onbetuigd liet maar helaas niet ging zingen. Of gelukkig, dat weet je maar nooit. Dokter Claude wel: hij deed een poging een liedje te zingen dat hij diezelfde avond nog in het luxe Serenahotel moest voordragen. Daar werd een avond gehouden tbv. de jaarlijkse Gorilla Naamdag in Rwanda. Dat is een dag waarop gorillababies volgens de traditie een naam krijgen, gekozen door de lokale bevolking. Inmiddels is dat door de Rwandese overheid opgepikt en uitgebouwd tot een luxe en vooral commerciële bijeenkomst, waar iedereen die er in Rwanda denkt toe te doen uitgenodigd wordt. Een naam geven kost $200,=

De hoofdpersoonHet feest

De hoofdpersoonHet feest

Enfin, Claude was de tekst van zijn net gecomponeerde liedje al snel kwijt, hij had het er de dag ervoor gemaakt en moest het nog instuderen. Ik weet niet wat er van het concert geworden is.

Het communiefeestje ontaarde al snel in een drankgelag, zoals de meeste feestjes hier in Rwanda. Iedereen dronk en drinkt alles waar alcohol in zat of zit en dacht te zitten en tegen middernacht schommelden de laatste gasten het pand uit. Onder wie een Canadees die lallend lulde dat hij Rwanda een fantastisch land vond, vooral voor investment en zo en dat hij om die reden wel graag wat pandjes wilde kopen.

De hoofdpersoonHet feestDe hoofdpersoon met topzangeres Jojo

De hoofdpersoonHet feestDe hoofdpersoon met topzangeres Jojo

De gelegenheid deed zich onmiddellijk voor: wij wonen immers in een buurt waar tientallen pandjes in aanbouw staan, keus zat. En recht tegenover ons, op de andere heuvel, is een complete volksbuurt platgewalst en in rook opgegaan om plaats te maken voor nieuwbouw. De nieuwe percelen kosten 10.000 euro per stuk. U zult zeggen, dat is een koopje: dat is het ook. Edoch de eigenaren van de platgewalste woningen kregen welgeteld 400 euro schadevergoeding. Dat is ook een koopje, maar wel een hele verkeerde,

Daags daarop was het huis in drie uur schoon en de afvoer danig verstopt.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview