GedoogzoneProstitutie is het oudste beroep ter wereld, om eens een open deur in te trappen. En komt dus in alle landen en tijden voor. Rwanda is daarop uiteraard geen uitzondering, alleen zal men hier tevergeefs (of niet natuurlijk) zoeken naar straten met ramen. Hoertjes zoeken hun klandizie in bars, discotheken en restaurants en zijn daarom ook een stuk minder hoerig dan hun verwanten op de Wallen.

Gisenyi, Lac Kivu, 's ochtends: terugkeer van vissers, die de hele nacht op het meer zijn geweest voor doorgaans 10 kilo vis…

Gisenyi, Lac Kivu, 's ochtends: terugkeer van vissers, die de hele nacht op het meer zijn geweest voor doorgaans 10 kilo vis…

Maar voor hen voor wie het niet is weggelegd om een Fanta te kopen in disco, restaurant of andere horeca rest de straat – in dat opzicht is er dus weer geen verschil met Nederland en omstreken. Er zijn weliswaar geen officieel aangewezen gedoog- en aftrekzones, maar wel een vaste stek. ‘s Avonds na een uur of negen tot middernacht verzamelen de nachtvlinders zich op de meeste sjieke boulevard van Kigali, tussen Novotel en de nachtclub KBC – door sommigen aangeprezen als het walhalla van het Kigeliaanse uitgaansleven, omdat er nu eenmaal niets anders is.

Halverwege Novotel en KBC ligt de Nederlandse ambassade + residentie van de ambassadeur. En dat is de hotspot van de dames in hotpants en lichtgevende topjes, waarschijnlijk omdat het er lommerrijk en dus donker is, en toch met een mooie entree. Het ge “sjjjjjjjj” is daar niet van de lucht, een sissend geluid tussen tanden en lippen om de aandacht van potentiële klanten te krijgen. Ik weet niet of het toeval is dat juist de vaderlandse ambassade ‘s nachts tot hoerenlokatie nummer 1 is verkozen, maar symbolisch vind ik het wel, zo’n land dat prostitutie legaal heeft verklaard moet elders op deze aardkloot dat voorbeeld blijven uitstralen, niet?

De vraag is ten tweede of de diplomaten die overdag het gebouw bevolken wel weet hebben van de activiteiten ‘s nachts. Ik vermoed van niet, zelfs de ambassadeur niet, hoewel die er ook woont in het belendende pand en dus met enig opletten of bij het uitlaten van de hond op dames in onzedige kledij zou moeten stuiten.

(By the way: het gehele complex van ambassade + residentie huurt de Nederlandse overheid voor 18.000 dollar per maand…. van de voormalige president, die jarenlang in de gevangenis heeft gezeten, nu weer vrij is, zij het onder beperkingen en zo zijn inkomen wat aanzuivert).
Goed, terug naar waar we gebleven zijn: de diplomaten hebben waarschijnlijk geen weet van wat zich in de nachtelijke uren afspeelt, omdat ze er dan niet zijn. En zouden ze er wel zijn – overwerk of zoiets – dan kunnen ze het natuurlijk niet maken om te veinzen dat ze het wel weten, want daarvoor zijn het diplomaten.

Maar dat is niet het enige, diplomaten komen sowieso te weinig buiten hun kantoor + residentie, omdat ze gekluisterd zijn aan bureau, computer en vergadertafel. En komen ze er wel buiten, dan is dat doorgaans in relatie en contact met ministers, collega diplomaten en ander gekostumeerd volk. Het is in ieder geval niet in contact met de echte bevolking, hoewel ik onmiddellijk toegeef dat hoertjes ook niet representatief zijn voor de Rwandese aard: dat zijn namelijk boeren.

Diplomaten weten dat wel, dat wil zeggen sommigen, dat hun blikveld beperkt is, maar de volle agenda, de aard van het werk en de opdrachtgever = Nederlandse politiek leggen zoveel beperkingen op, dat er weinig keus is. Gebonden aan vergaderingen, aan het halen van targets, evaluaties, politieke besluitlijnen en noem maar op snoeren de dames en heren aan; en aan de andere kant doen de Rwandese politici en bestuurders=regering precies het zelfde: ook die toplaag is er veel aan gelegen dat diplomaten van elders niet weten wat er werkelijk in hun land gebeurt.

Vandaar dat de rapportages en briefingen vanuit de Nederlandse ambassade richting Den Haag zo’n ander karakter dragen dan bijvoorbeeld deze blog. Want dat er hoertjes in de avonduren bezit nemen van de vaderlandse ambassade als afwerkplek zult u vergeefs in brieven aan de Tweede Kamer aantreffen. En dat is maar goed ook, want voor je het weet eisen de Kamerleden hygiënische maatregelen, toezicht en medische controles à la tippelzone X of Y. En worden de declaraties van de diplomaten nagevlozen.
Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:


Overview