Politiek negeert kennis in migratiebeleid



 

450.000 gokkers heeft Nederland erbij gekregen. Sinds online gokken legaal is. Mensen die eerst niet gokten, doen dat nu wel, opgezweept door doorgaans infantiele reclames, maar vooral aangemoedigd door wetgeving. De minister die de wet er doorheen drukte, VVD’er Sander Dekker, werd tot in den treure gewaarschuwd voor het risico dat veel mensen zouden gaan gokken die dat nooit eerder hadden gedaan. En zo in de schulden terecht zouden komen. Dekker schoof het allemaal terzijde. In de politiek tellen stemmen, geen deskundigheid.

Het Groninger gasdebacle kent eenzelfde geschiedenis. Teveel gaswinning zou leiden trot aardbevingen. VVD’er Henk Kamp, toen minister, voorheen wethouder te Winterswijk, schoof het allemaal terzijde. In de politiek tellen machtige belangen – van energiemaatschappijen als Shell in dit geval -, geen deskundigheid.

Migratiebeleid is gestoeld op vraag van arbeid, en het geschikte aanbod van expertise, lees werknemers. Daarnaast spelen in migratiebeleid drie andere factoren een rol. Studie. Liefde (gezinshereniging, trouwen(. En tenslotte asiel. Dat laatste neemt ongeveer 20 procent van de totale migratie in Nederland in.

Mensen die ervoor hebben doorgeleerd, migratiedeskundigen dus, wijzen hier al jaren op, en ook dat nu juist van al die aspecten arbeid, studie en liefde het onderdeel asiel het minst valt te sturen. Mensen vragen immers asiel aan omdat ze gevlucht zijn, en de oorzaken van die vlucht – oorlog, repressie, klimaat, politieke onderdrukking – hebben wij in Europa (Nederland dus ook), geen of nauwelijks grip op.

Toch reist VVD’er (alweer ja) Mark Rutte van Marokko tot Tunesië (waarbij hij telkens over de Middellandse Zee vliegt, waar hij de migrantenboten met eigen ogen kan zien), om ‘migratiedeals’ te sluiten, die vooral als doel hebben de ‘instroom van asiel’ in te dammen – het zijn de woorden van hem en zijn partij VVD. De al eerder genoemde VVD’er Kamp wil hiervoor zelfs het Vluchtelingenverdrag opzeggen. Los van het gegeven dat dat nogal wat consequenties heeft waar Kamp niet over heeft nagedacht (uit de Europese Unie, uit de wereldgemeenschap), treft dat dus slechts maximaal 1 op de 5 migranten. De andere 4 komen hier door werk, studie of liefde.

Deze week moeten de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie proberen een akkoord te vinden over een migratiebeleid. Als dat al lukt is dat een compromis dat niet is gestoeld op kennis, niet op wetenschap, niet op feiten en niet op studie. Maar op politiek opportunisme, waar op de slechts korte termijn politieke winst mee behaald wordt, lees de val van het kabinet wordt voorkomen, en de wind wordt voor even uit de zeilen van nog rechtsere, rabiate politiek gehaald.

Maar verstandig en deskundig onderbouwd migratiebeleid vraagt om lange termijn politiek. Het vraagt om visie, en dus vraagt het om onderkenning van feiten: een vergrijzende samenleving, zoals Nederland (en de rest van Europa) heeft aantoonbaar migranten nodig. Nu al komen veel hoger betaalde werknemers uit Zuid-Afrika, India, Bangladesh, China, ja zelfs Rusland. In de lager betaalde sectoren is minstens zoveel nood om arbeid, maar wettelijk mag dat niet. Slecht die hobbel.

Nederland is een aantrekkelijk land voor studenten vanwege de kwaliteit van het hoger en wetenschappelijk onderwijs en dat leidt tot veel buitenlandse studenten. Die veel kennis meebrengen en wellicht hier blijven. Mooi zo.

Migratiebeleid betekent ook dat mensen die oorlog, repressie, overstromingen, droogte etc. ontvluchten een welkom moet worden geheten. En dat Nederland haar best doet daarvoor veilige migratieroutes en mogelijkheden te creëren. In plaats van dodelijke barrières. Zoals dat voor Oekraïense vluchtelingen gebeurt, moet dat voor élke oorlogsvluchteling gelden. Dat is een humanitaire plicht, vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag. Dat verdrag = beleid.

 




Comments

No comments posted

Your comment


ANTI-SPAM:






Overview